Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Útok chystali neonacisté – ale kdo byl za tím?

Před měsícem byly zveřejněny informace o neonacistické organizaci v jižních Čechách, která mimo jiné chystala fyzickou likvidaci svých odpůrců, včetně ústavních činitelů ČR. Rozsah této neonacistické aktivity a její zakonspirování dávají tušit, že se mohlo jednat i o něco víc, než jen o produkt českých neonacistů: někdo v pozadí je mohl chtít - coby užitečné idioty – použít pro své vlastní cíle.

Jednalo by se pak o klasickou operaci pod falešnou vlajkou.

 

Co je to operace pod falešnou vlajkou?

 

Existuje skupina či služba, která se hlásí k určité loajalitě. Vedení této skupiny nebo služby infiltruje někdo, kdo naoko sdílí její loajalitu, ale ve skutečnosti jeho loajalita patří někomu či něčemu jinému. Vydá své skupině či službě úkoly, které její členové (s)plní, neboť  předpokládají, že slouží jejich věci. Ve skutečnosti však slouží věci infiltrátora a jeho šéfů.

 

To nás přivádí k legendárnímu šéfovi kontrašpionáže v CIA, kterým byl James Jesus Angleton (ano, Jesus, jeho matka byla Mexičanka; ve španělsky mluvících zemích je mužské jméno Ježíš celkem běžné). Říká se, že když dojde k události (např. atentát), běžná tajná služba pracuje s 5-6 možnými různými interpretacemi; Angleton pro jistotou zvažoval interpretací 11.

 

Pro označení reality používal termínu „Wilderness of Mirrors“ – bludiště, či labyrint zrcadel. Je velice těžké dešifrovat realitu, jež se nám jeví, abychom zjistili, jaká vlastně je; a vyžaduje to dlouholetou, drobnou práci v podobě skládání mozaiky z malých kamínků.

 

Angleton byl přesvědčen, že lze snadno – snadněji, než se má za to - zmanipulovat tajnou službu tak, aby pracovala pro cíle jiné, než jsou ty její vlastní země a vlády, aniž by to služba či její politické vedení věděly! A obráceně, že je možné takto zmanipulovanou službu použít ke zmatení politického vedení země falešným obrazem reality, který je mu službou podsouván, aniž by to byla schopna rozpoznat. Jak? Tak, že na klíčová místa ve vedení dané služby se dostanou agenti jiného režimu.

 

Případ: vysoce postavený resident KGB v Evropě Anatolij Golicyn defektuje k Britům. Trvá na tom, že je špatně debrífován, že jsou mu kladeny špatné otázky. Dostane se k Američanům. Angletonovi sdělí, mimo jiného, že oficiální rezident francouzské tajné služby ve Washingtonu – styční důstojník mezi francouzskou tajnou služnou a CIA – zanedlouho dostane od svých šéfů v Paříži rozkaz získat informace o rozmístění amerických mezikontinentálních jaderných raket namířených na Sovětský svaz, které se nacházely poblíž města Tucson ve státě Arizona.

 

Angleton to onomu francouzskému zpravodajskému důstojníkovi (Philippe de Vosjoli) řekne. Ten se tomu směje - k čemu by Francouzům byly informace o tom, kde jsou kolem Tucsonu rozmístěny americké mezikontinentální jaderné rakety namířené na SSSR?

 

Samozřejmě, pro Sovětský svaz by tyto informace měly cenu zlata.

 

Krátce poté konsternovaný francouzský důstojník dostane z Paříže přesně tento rozkaz. Táže se zpět do Paříže, k čemu to? Je odvolán zpět domů - na popravu. Požádá v Americe o azyl.

 

Co se stalo? V čele francouzské tajné služby, v blízkosti prezidenta de Gaulla, byl jeden či vícero vysoce postavených sovětských agentů. Pokusil(i) se zmanipulovat francouzskou tajnou službu tak, aby její patriotičtí, vůči Francii loajální agenti, aniž by to oni vůbec tušili, pracovali nikoli ve prospěch své vlasti a vlády, nýbrž ve prospěch úplně jiné země a jejího režimu, shodou okolností vůči Francii (a celému západnímu světu) velice nepřátelského.

 

(Ti sovětští agenti byli pak pochopitelně odhaleni.)

 

Podle Angletona je tento případ snadnější, než si profesionálové ve službách myslí. Kontrašpionáž je nutnou podmínkou úspěšné špionáže, jinak služba žije v akváriu, v němž jí - a potažmo tak i její vládě – někdo jiný věší bulíky na nos.

 

Angleton se stal kontroversním a většinový názor v CIA byl, že je to paranoik schopen paralyzovat vlastní službu hledáním krtků a zrádců. V roce 1975 byl odvolán.

 

Skok o 20 let později: vedoucí sovětského oddělení v CIA (americká rozvědka) je Aldrich Ames, vedoucí sovětského oddělení FBI (do určité míry americká kontrarozvědka) je Robert Hanssen. Oba dva sovětští, resp. ruští agenti. Angletonova hypotéza je stoprocentně prokázána: druhé straně se povedlo získat klíčové lidi ve vedení rozvědky i kontrarozvědky cizí země. Dnes už Angleton nepůsobí jako paranoik, který se bál toho, co je nemožné, ale jako ten, kdo předpověděl to, co je možné a co se i stalo.

 

(Angletonova hypotéza byla nejspíš prokázána i obráceně: Američanům se na konci studené války povedlo získat klíčové lidi ve vedení sovětské rozvědky i kontrarozvědky simultánně, v tu samou dobu.)

 

(A mimochodem, není znám případ, že by se jiné tajné službě povedlo infiltrovat CIA v době, kdy v ní právě Angleton dělal kontrašpionáž. K infiltraci došlo – např. Karel Köcher či jeden Číňan – až poté, co Angleton byl odvolán.)

 

Ale zpět k našemu případu: skupina něco připravuje, ideologie jejích členů je známá. Znamená to, že za nimi nikdo nestojí? Že si to vymysleli sami? Že jim to nikdo nenařídil? Nebo alespoň nenašeptal? Někdo, kdo je chce využít pro vlastní cíle?

 

Ne, neznamená. Nelze to předem a priori vyloučit. Bylo by dokonce nezodpovědné to předem vylučovat, neboť realita není nutně taková, jak se jeví; realitu, jak se jeví, nám totiž zprostředkovává onen angletonovský labyrint zrcadel.

 

A to nás přivádí k Útoku. Ke knize Útok, „Der Angriff“, kterou na přelomu 70. a 80. let 20. století vydal Hans hrabě Huyn, poradce tehdejšího bavorského premiéra Franze-Josepha Strausse, poslanec Bundestagu za bavorskou CSU a její tehdejší zahraničněpolitický mluvčí. V této knize dokumentuje, mezi jiným, i to, jak Sovětský svaz vydatně podporoval a organizoval neonacistické skupiny v západní Evropě, především ve Spolkové republice.

 

Proč by Sovětský svaz, proklamovaný to nepřítel fašismu a nacismu, podporoval neonacistické skupiny na Západě? Odcitujme pasáž z Huynovy knihy Útok:

 

„Den X by pak mohl mít následující průběh: O jednom volném víkendu v sobotu odpoledne by došlo v různých městech Spolkové republiky ke ‚spontánním‘ demonstracím. Důvodem pro ně by mohl být nějaký vnitropolitický spor. V několika městech dojde ke srážkám demonstrantů s policií... Do incidentů se zapojí údajné ‚fašistické úderky‘. Přes noc se na zdech v různých městech objeví hákové kříže. Na několika místech bude možné pozorovat, jak příslušníci armády násilně zakročují proti demonstrantům. Z Bonnu přijde ve vhodném okamžiku zpráva o pokusu o puč v západoněmecké armádě. Rozhlas a televize přinesou senzační informaci o neonacistickém řádění ve Spolkové republice... Sovětská vláda uvede ve vládním prohlášení, že přejímá odpovědnost za mír v celém Německu a odvolává se přitom na své závazky vyplývající z Postupimské dohody... V noci ze soboty na neděli informuje východoněmecký režim..., že se NDR považuje ohrožena situací v SRN a cítí povinnost vyvodit z toho důsledky. Ve stejné době překročí útočné jednotky východoněmecké lidové armády hranici se SRN a proniknou hluboko na její území...“

 

Agrese komunistické bloku proti Západu, která by přišla z jasného nebe, by byla průhledná a vyvolala by okamžitou vojenskou reakci NATO. Vzestup neonacismu v západním Německu by však byl jinou věcí, a kdyby Sověti vtrhli na území SRN zastavit neonacistický převrat, to by mohlo vyvolat konfusi a paralýzu v mnoha západních vládách (především těch sociáldemokratických) a reagovalo by se na to mnohem obtížněji. Východ by v podstatě postavil Západ před hotovou věc.

 

Proto Sověti potřebovali neonacisty na Západě jako sůl. Potřebovali je jednak pro destabilizaci západních demokracií a západních společností, a jednak jako záminku pro případný útok, „der Angriff“.

 

Kdo je za českou neonacistickou skupinou?

 

Nevíme. Alespoň zatím.

 

Jsou však otázky, na které odpověď známe. Otázky typu: Komu přijde vhod destabilizace české společnosti a České republiky? Komu slouží či poslouží aktivizace levicového či pravicového extremismu v ČR? Komu by přišel vhod kolaps našeho polistopadového režimu? Kdo nepřeje tomuto režimu, který je zde od listopadu 1989, tedy posledních dvacet let?

 

No kdo, přece jeden národ, jedna říše, jeden vůdce: Rusové, Rusko, Putin.

 

Autor: Roman Joch | čtvrtek 10.12.2009 16:20 | karma článku: 23,37 | přečteno: 3025x
  • Další články autora

Roman Joch

Islámské šátky ve školách – ano, či ne?

Ombudsmanka Anna Šabatová vstoupila do diskuse o tom, zda v českých školách islámské šátky povolit či ne velice nešťastně. Otázka šátků ve školách – a na veřejném prostoru – totiž není otázkou lidských práv, nýbrž prozíravosti a zdravého rozumu.

10.10.2014 v 18:32 | Karma: 29,10 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

A vítězem pražských voleb bude kdo?

Tomáš Hudeček. Proč? V důsledku voličského fenoménu, kterému se anglicky říká backlash. Jedná se o prudkou, až zuřivou reakci proti akci, která byla přehnaná. Akce vyvolává reakci, a přepísklá akce může vyvolat zdrcující reakci, jež by nenastala, byla-li by ta akce umírněnější.

9.10.2014 v 17:30 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

O „střílení separatistů“ a „věšení zrádců“

...rozhodl jsem se proto na ně odpovědět přesně v tomto „smíšeném“ duchu: jednak říct svůj uvážený názor podepřený argumenty, a jednak tam „vhodit“ i něco, nad čím se čtenáři dobře pobaví a zasmějí. Někteří se zřejmě „pobavili“ až moc.

16.9.2014 v 11:15 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Rusko notoricky lže a občas zpětně přizná pravdu

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

10.9.2014 v 15:51 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Izrael a Hamas – v čem je rozdíl?

Mezi státem Izrael a hnutím Hamas v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamasu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

10.8.2014 v 15:15 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky