Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Léčba Obamou vázne

Když byl v listopadu 2008 Barack Obama zvolen presidentem USA (většinou 7 procentních bodů; získal 53% odevzdaných hlasů oproti 46% svého protikandidáta), mnozí jej vnímali jako post-stranického (a post-rasového) kandidáta, který zahojí rány minulosti, sjednotí zemi a smíří ji se světem.

Vystřízlivění z této iluze přišlo již na jaře 2009. Obama na summitu NATO žádal od svých evropských spojenců zvýšení počtu vojáků v Afganistanu. To evropské vlády odmítly, neboť je to nepopulární u voličů. A nemají na to peníze.

Mnohem dramatičtější odpor však Obama zaznamenal na domácí scéně: 15. dubna (v den, kdy se v USA odevzdávají daňová přiznání) odstartovalo protestní hnutí tzv. čajových parties, na nichž demonstranti-daňoví poplatníci protestují proti mamutímu deficitu federálního rozpočtu, jenž Obama závratně zvyšoval. Proč „čajové parties"? To je připomínka onoho vyházení čaje z britské lodi Američany do bostonském přístavu 16. prosince 1773, jež v roce 1775 odstartovalo americkou války za nezávislost. Tehdy šlo o protest proti zavedení nové britské daně z dovozu čaje.

Dnešní demonstranti se hlásí ke vzpouře daňových poplatníků, jež předznamenala americkou nezávislost. Domnívají se, že gigantický Obamův deficit nakonec budou muset svými daněmi zaplatit oni.

Tři měsíce od jeho vstupu do úřadu se od Obamy začali odvracet nezávislí centristé, kteří jej v listopadu 2008 volili.

Na jaře a v létě 2009 před Obamou stály dvě politické otázky: jak s reformou zdravotnictví doma a co s Afganistanem v zahraničí. S těmito problémy Obama celé léto nedělal nic a i mnozí jeho stoupenci se začali ptát: „Co president ve svém úřadě vlastně dělá?"

Generálové Petraeus a McChrystal velící v Afganistanu požadovali od presidenta vyslání dalších 40 000 amerických jednotek, aby porazili guerillu a zemi stabilizovali. To je však požadavek velice neoblíben na americké levici, která politickou kariéru Baracka Obamy nastartovala a které vděčil za největší podporu. Když Obama vyhoví svým generálům, popudí své dosavadní nejvěrnější stoupence; když jim nevyhoví, prohraje v Afganistanu a popudí proti sobě většinu voličů. Obama se nakonec na podzim rozhodl do Afganistnu vyslat dalších 30 000 vojáků.

V době sílících čajových parties byl ambiciosní plán státní zdravotní péče, jenž chtěl Obama původně prosadit, u voličů čím dále tím méně populární. Nakonec Obama těsně prosadil oběma komorami Kongresu, v nichž měl pohodlnou většinu, jen minimalistickou verzi zdravotní péče; přičemž ale obě komory schválily odlišné verze zákona, tudíž budou muset vyjednávat o kompromisní variantě, což bude obtížné.

Jak na to zareagovali nezávislí centristé? Masivně se odklonili od Obamových demokratů a přešli k republikánům. Rok po zvolení Obamy se v listopadu 2009 konaly ve státech New Jersey a Virginia volby guvernérů. New Jersey je tradičně demokratický stát, v němž Obama zvítězil o 15,5 procentního bodu. Republikánský kandidát na guvernéra v něm však zvítězil o 3,5 procentního bodu. Virginia je tradičně republikánský stát, Obama však v něm zvítězil o 6 procentních bodů. Republikánský kandidát na guvernéra v něm ale triumfoval až o 17 procentních bodů!

Jinými slovy, odklon voličů od demokratů k republikánům od listopadu 2008 k listopadu 2009 byl v New Jersey o 19 procentních bodů a ve Virginii o 23 procentních bodů.

A aby hořká pilulka byla pro Obamu ještě hořčejší, v doplňovacích senátních volbách v silně demokratickém státě Massachusetts, jenž Obama získal většinou 26 procentních bodů - ve volbách o uprázdněné křeslo po zesnulém Tedu Kennedym, ikoně to levého křídla Demokratické strany -, vyhrál republikánský kandidát o 5 procentních bodů (tj. 31% voličů se za rok přesunulo od demokratů k republikánům; a bylo to poprvé od roku 1972, co republikánský kandidát na senátora zvítězil v Massachusetts). Tím pádem demokraté ztratili super-většinu v Senátu a republikáni mohou debatu o přijetí zákona zestátňujícího zdravotní péči prodlužovat donekonečna. Reforma zdravotnictví, hlavní bod Obamovy domácí politiky, je teď v ohrožení, ne-li v troskách.

Ani v zahraniční politice nepůsobil Obama jako sjednotitel. Vztahy mezi USA a Evropou ochladly, Obama má menší zájem o Evropu než jeho předchůdci, a co je nejdivnější, doposud projevoval mimořádnou schopnost být nevlídný vůči tradičním spojencům Ameriky, leč velice vstřícný vůči jejím protivníkům.

Tady musím silně nesouhlasit s názorem Ondřeje Šlechty (Reflex 5/2010), který přátelská gesta Obamy vůči Rusku vítá a srovnává je s politikou Nixona. Zamlčel totiž následující:

(1) Nixonova politika Détente byla pro USA neúspěšná. Vedla k masivnímu zbrojení SSSR, který v polovině 70. let získal jadernou převahu nad USA a mocenskou iniciativu v zahraniční politice, především v třetím světě. Tento fakt vedl k přehodnocení Détente v USA, jejímu odvržení Ronaldem Reaganem, který po zvolení za presidenta vyvíjel tvrdý tlak na SSSR, v jehož důsledku Sovětský svaz nakonec kolaboval.

(2) Jakkoli byla Nixonova politika vůči SSSR v posledku neúspěšná, nikdy ji neprovozoval na úkor svých spojenců; což o Obamovi říci nelze. Obětoval třetí pilíř protiraketové obrany v Polsku a ČR, tedy privilegované vztahy se spojenci ve střední a východní Evropě, výměnou za naději na přízeň Ruska. A to vůči spojencům tak necitlivým způsobem, že vlády Polska, všech baltských zemí (ale i současná vláda ČR) mají obavu, zda USA za Obamy jsou stále ještě spolehlivým spojencem.

Proto žádají na příštím summitu NATO opětovné stvrzení článku 5 Severoatlantické smlouvy, podle něhož platí, že „...útok na jednoho je útokem na všechny." Požadovat opětovné stvrzení platné smlouvy je nestandardní; poukazuje to na míru pochyb u těchto vlád ohledně Obamy coby spojence.

(3) Obama však výměnou za své ústupky Rusku přízeň Moskvy nezískal.Od Rusů požadoval ruský nátlak na Írán, jenž by Írán přinutil zastavit jaderný program. V tom mu však Moskva odmítla vyhovět. Takže ano, v tomto Obamova politika vůči Rusku byla a je naivní.

(4) Obamův důraz na snížení jaderných arzenálů Ruska a USA je pomýlený; mnohem důležitější je zabránit zemím s problematickými vládami jaderné zbraně získat. Z hlediska míru a stability je jedno, zda USA a Rusko mají 15 000 nebo 1 500 hlavic - stejně je proti sobě nepoužijí. Zisk i jen 15 jaderných hlavic ze strany Íránu však může být destabilizující a vést k válce.

Každopádně my bychom měli Obamovu politiku hodnotit především podle toho, jak slouží zájmům našim, nikoli zájmům Ruska. Zdá se ale, že pana Šlechtu více zajímala spokojenost Ruska s Obamou než zájmy naše a našich spojenců ve střední Evropě.

Publikováno v týdeníku Reflex 6/2010 dne 11.2.2010.

Autor: Roman Joch | čtvrtek 18.2.2010 15:40 | karma článku: 28,34 | přečteno: 2402x
  • Další články autora

Roman Joch

Islámské šátky ve školách – ano, či ne?

Ombudsmanka Anna Šabatová vstoupila do diskuse o tom, zda v českých školách islámské šátky povolit či ne velice nešťastně. Otázka šátků ve školách – a na veřejném prostoru – totiž není otázkou lidských práv, nýbrž prozíravosti a zdravého rozumu.

10.10.2014 v 18:32 | Karma: 29,10 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

A vítězem pražských voleb bude kdo?

Tomáš Hudeček. Proč? V důsledku voličského fenoménu, kterému se anglicky říká backlash. Jedná se o prudkou, až zuřivou reakci proti akci, která byla přehnaná. Akce vyvolává reakci, a přepísklá akce může vyvolat zdrcující reakci, jež by nenastala, byla-li by ta akce umírněnější.

9.10.2014 v 17:30 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

O „střílení separatistů“ a „věšení zrádců“

...rozhodl jsem se proto na ně odpovědět přesně v tomto „smíšeném“ duchu: jednak říct svůj uvážený názor podepřený argumenty, a jednak tam „vhodit“ i něco, nad čím se čtenáři dobře pobaví a zasmějí. Někteří se zřejmě „pobavili“ až moc.

16.9.2014 v 11:15 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Rusko notoricky lže a občas zpětně přizná pravdu

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

10.9.2014 v 15:51 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Izrael a Hamas – v čem je rozdíl?

Mezi státem Izrael a hnutím Hamas v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamasu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

10.8.2014 v 15:15 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky