Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klaus, Kocáb a Lejla

Na cestu prezidenta Klause do Ruska mám stejný názor, jako měl v roce 1972 kongresman Schmitz na cestu prezidenta Nixona do Číny.

John Schmitz byl jedním z nejpravicovějších poslanců Kongresu USA, zastupoval okrsek Orange County u Los Angeles, což je velice konzervativní republikánský obvod. Když se jej ptali, jaký má názor na tehdejší cestu prezidenta Nixona do Číny, kde se Nixon bratřil a objímal s komunistou Maem, největším řezníkem 20. století, kongresman Schmitz odpověděl: „Je mi jedno, že Nixon odjel do Číny. Štve mě ale, že se z Číny vrátil.“

Nevadí mi, že prezident Klaus odletěl do Chabarovsku na Dálném východě. Trochu mě ale mrzí, že se z toho Dálného východu vrátí.

Začínám si myslet, že Václav Klaus se čím dále tím více stává Richardem Nixonem české politiky: člověkem, jehož levice strašně a hystericky nenávidí, který však měl velice levicovou politiku a který v posledku uškodil mnohem více pravici než levici. Krom toho uškodil ale i vlastní zemi.

* * *

Neschopnost ministra Kocába zúčastnit se veřejného slyšení v Senátu o neplatičích byla důsledkem jeho osobní zbabělosti a projevem jeho pohrdání parlamentní demokracií. Ministr Kocáb čím dále tím úspěšněji dokazuje, že jeho ministerstvo je zbytečné; pro práva a svobody občanů by bylo nejlepší je zrušit a peníze jím utrácené přímo vrátit daňovým poplatníkům. Tím by se pro svobodu občanů alespoň něco hmatatelného učinilo.V to však nedoufejte…

V čem je přednost parlamentní demokracie před demokracií přímou, plebiscitární? V tom samém, v čem je přednost parlamentní demokracie před diktaturou.

Někdy může osvícený diktátor rozhodnout lépe a rozumněji než zvolený parlament; stejně tak někdy může referendum rozhodnout lépe a rozumněji než zastupitelský sbor. Spoléhat však, že diktátor bude vždy osvícený, že bude dlouhodobě rozhodovat lépe než zvolený parlament, je naivní. Stejně tak je naivní si myslet, že permanentní vláda referend by byla dlouhodobě lepší než vláda parlamentu. Dlouhodobě je parlamentní demokracie pro občany výhodnější než diktatura a taky výhodnější než demokracie přímá, vláda referend.

Proč?

Nikoli proto, že by poslanci byli lepší, rozumnější, či ctnostnější než my, občané. To rozhodně nejsou. Jsou totiž zrcadlovým obrazem nás, občanů. Ale jejich hlavní – a vlastně jediná – výhoda oproti nám, občanům, je ta, že před rozhodnutím mají možnost podrobné odborné diskuse o problému, při které si na daný problém mohou utvořit kvalifikovanější názor, než by měli bez diskuse. Ona odborná diskuse je však možná jen v relativně malém počtu lidí, maximálně tak ve stovkách, nikoli však ve statisících či milionech. Proto referenda jsou v dlouhodobé perspektivě vládou emocí a vášní, zatímco rozhodování v parlamentu může být alespoň do určité míry produktem rozvažování. Nemusí, ale může. Potřebná pro to je ovšem ona kvalitní diskuse.

Výhoda parlamentu tudíž není v hlasování na plénu, nýbrž v těch diskusích o pro a proti na výborech a, ano, na veřejných slyšeních! Když poslanci a senátoři slyší od odborníků ty nejlepší – či nejlépe podané - argumenty pro a proti, mají alespoň šanci utvořit si jakš-takš kvalifikovaný názor. Pokud tuto možnost nemají, jejích rozhodování je stejně nekompetentní a nahodilé jako rozhodování referenda, lůzy, či náhodně vybraného ochlasty.

Minstr Kocáb se neúčastnil veřejného slyšení, i když mohl. Tím jako ministr pohrdl Senátem i parlamentní demokracií. Kdyby se v USA ministr vlády odmítl zúčastnit veřejného slyšení Senátu, na které byl pozván, ugrilovali by ho po zásluze zaživa.

Proč se ministr Kocáb neúčastnil veřejného slyšení Senátu?

Protože se bál.

Bál se, že jeho názor tam bude v menšině.

Co je to za přístup? Co je to za politickou statečnost? Ministr Kocáb – pokud je přesvědčen o své pravdě; o tom, že jeho názor je pravdivý, správný a spravedlivý – měl vynikající možnost přesvědčovat váhavce a i některé své odpůrce. Místo toho dezertoval z politického boje.

Stal se politickým dezertérem.

K čemu je takový ministr? K čemu je takový politik? K čertu, k čemu je takový občan?

Člověk nemusí být ctitelem senátorky Janáčkové, aby uznal, že dnes řekla pravdu: ano, slečna Abbasová je krásná a ano, ministr Kocáb je zbabělec.

Autor: Roman Joch | čtvrtek 21.5.2009 19:02 | karma článku: 32,19 | přečteno: 3024x
  • Další články autora

Roman Joch

Islámské šátky ve školách – ano, či ne?

Ombudsmanka Anna Šabatová vstoupila do diskuse o tom, zda v českých školách islámské šátky povolit či ne velice nešťastně. Otázka šátků ve školách – a na veřejném prostoru – totiž není otázkou lidských práv, nýbrž prozíravosti a zdravého rozumu.

10.10.2014 v 18:32 | Karma: 29,10 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

A vítězem pražských voleb bude kdo?

Tomáš Hudeček. Proč? V důsledku voličského fenoménu, kterému se anglicky říká backlash. Jedná se o prudkou, až zuřivou reakci proti akci, která byla přehnaná. Akce vyvolává reakci, a přepísklá akce může vyvolat zdrcující reakci, jež by nenastala, byla-li by ta akce umírněnější.

9.10.2014 v 17:30 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

O „střílení separatistů“ a „věšení zrádců“

...rozhodl jsem se proto na ně odpovědět přesně v tomto „smíšeném“ duchu: jednak říct svůj uvážený názor podepřený argumenty, a jednak tam „vhodit“ i něco, nad čím se čtenáři dobře pobaví a zasmějí. Někteří se zřejmě „pobavili“ až moc.

16.9.2014 v 11:15 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Rusko notoricky lže a občas zpětně přizná pravdu

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

10.9.2014 v 15:51 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Izrael a Hamas – v čem je rozdíl?

Mezi státem Izrael a hnutím Hamas v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamasu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

10.8.2014 v 15:15 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky