Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

Mangocz

9. 9. 2009 11:48
Naprosto logické a pravdivé ...

... zcela souhlasím, jen si nemyslím, že ÚS couvne. Zůstávám optimistou, přeci jen naše zeměpisná šířka není zase tak východní.

0 0
možnosti
M

mapx

7. 9. 2009 1:32
Tři otázky pro "spravedlivého"

Po politické krizi v roce 1997 se obdobně dohodlo zkrácení volebního období a na mezidobí si s chutí zavládl kdo jiný než Havel s nastrčenou Tošovského loutková vládou. Ústavní soud nahlas k tomu mlčel. I Vy jste hlasitě pokřikoval se zavřenými ústy. Kde jste byli Vy ochránci demokratických principů?

Proti změně volebního systému (ČSSD + ODS) se nasadil slavný Ceplův (lépe Havlův) "DUCH" zákona. Parádní cirkusové číslo.

V roce 1998 byl prezident zvolen jen na základě jednodenního zatčení Sládka právě v den voleb. Co dělal Ústavní soud a co Vy, při tak velkém a jednoznačném volebním podvodu?

Váš názor je evidentní, že ve jménu "pravdy a lásky" (lépe ve službách Havla) se konalo, koná a bude konat dobro pro "blaho pracujícího lidu" a "nikdy jinak". Děkuji, ale odmítám Vaše rádoby ušlechtilá slova, avšak ryze farizejská.

0 0
možnosti
MN

lunak

6. 9. 2009 12:38
Toť poprvé

kdy s panem Jochem absolutně souhlasím....

0 0
možnosti
JD

twine

2. 9. 2009 13:13
nejvyšší suverén se zlobí

Klaus k rozhodnutí ÚS: je to aktivistický a bezprecedentní krok.

Dodatek: a aktivistické a bezprecedentní kroky mohu přeci dělat jen já, nejvyšší suverén.

Nebo ne ?

V[>-]

0 0
možnosti
KS

Harry_sportsman

2. 9. 2009 13:10
Ach, ti pseudointelektuálové

Chraň nás Pán Bůh od lidí typu pan Jocha, Cyrila Svobody, atd. - zkrátka od všech lidí, kteří neumějí používat zdravý selský rozum.

0 0
možnosti
JC

Jarda-NL

2. 9. 2009 10:53
Děkuji

pěkný a poučný článek

0 0
možnosti
A6

agent6542559

2. 9. 2009 7:16
Absolutní moc ÚS?

Pro všechny, co si myslí, že chce mít ÚS absolutní moc: je to nesmysl. Jakýkoliv soud nemá exekutivní pravomoci a nevytváří zákony. Ve státě existuje dělba moci a ÚS je jen arbitr.

V podstatě by se dalo popsat příkladem, kdy si dvě mužstva během (třeba) (mistrovského) fotbalového zápasu domluví, že druhá půlka bude trvat jen polovinu doby. Myslím, že by to u rozhodčího a i u nějaké té komise neprošlo. Prostě to není systémový zásah. Před sezónou nebo aspoň před zápasem by to mohlo projít.

Navíc teď jsme teprve u předběžného opatření ÚS a je vidět, že mediální hvězdy politiky nemají respekt k Ústavě (až na vyjímky). Jestli nějaké volby budou, tak se budu rozhodovat právě podle této kauzy.

0 0
možnosti
N

Navara_IV

2. 9. 2009 7:31
Re: Absolutní moc ÚS?

Pokud bych použil tuto fotbalovou analogii, tak ten postup ÚS spíše připomíná situaci, kdy FIFA resp. fotbalový svaz přijme nějaké pravidlo, jednomu hráči se nelíbí, začne si v zápase stěžovat u rozhodčího a ten platnost tohoto pravidla pozastaví ačkoliv má pravomoc pouze posuzovat chování hráčů zda je v souladu s tímto pravidlem....;-)

0 0
možnosti
N

Navara_IV

2. 9. 2009 1:49
hmm

Ústava nerovná se Ústavní soud. (To co do toho suveréna). A ÚS musí mít taky nějakou brzdu, aby se tím absolutním vládcem nestal on (nebo dokonce oněch 15 ústavních soudců...). A tou brzdou je právě ústavodárný sbor, který přijímá ústavní zákony. Je logické, že proto ÚS nemůže v zásadě posuzovat ústavnost ústavních zákonů.

Tedy...krom jediné vyjímky, totiž v případě totálního excesu, kdy by šlo o pošlapání základních premis právního státu. Prostě právními zločiny jako např. procesně zcela v pořádku schválenými a přijatými Norimberskými (ústavními) zákony.

Je ovšem naprosto zřejmé, že tento jednorázový ústavní zákon o zkrácení funkčního období PS je zcela v jiných kategoriích než aby na něj šlo nahlížet jako na zásadní ohrožení demokracie, lidských práv, základních postulátů právního státu apod. Dokonce je pochybné, každopádně irelevantní, mu vytýkat i nějakou nesystematičnost. Prostě ÚS vůbec není oprávněn tento ústavní zákon přezkoumávat a je to šprajc aktivistických soudců.

0 0
možnosti
GG

gogol_jl

2. 9. 2009 1:23
Doplneni v blogu 'Hroší poutníci ' [ana Berky

.

0 0
možnosti
GG

gogol_jl

2. 9. 2009 1:00
Pricipu vykladu, ani prikladum, nelze nic vytknout

Pro ty, kteri jsou hned se vsim hotovi.

1. pan Joch rika, ze ani 2/3 pocet hlasu nemuze v Ustave menit cokoliv

2. hodne lidi nevi, co je Ustavni soud. Mate je slovo 'soud'. Pokud radne prostudujete co je funkci Ustavniho soudu, zjistite, ze:

a) nesoudi lidi, ale pouze porovnava napadene zakony s Ustavou - tedy - nelze na nej US pouzit meritka platna pro VSECHNY ostatni soudy

b) kazda demokraticka zeme ma Ustavni soud. Neni od veci si presen zjistit proc (odpovi vam to taktez na otazku 'Co je US' )

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky