Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

topinka 47

3. 9. 2010 15:13
hm

Marně přemýšlím, kterou "malou demokratickou republiku"  má autor vlastně na mysli, když píše že vydala v roce SSSR část svého území. Na území bývalé ČSR se v té době nacházel slovenský štát, který však demokratický rozhodně nebyl, a pak ještě Protektorát Čechy a Morava, který také neměl s demokracií nic společného a navíc se SSSR ani nesousedil. Navíc byl v podstatě německou kolonií.

K Benešovi - za vinu se mu toho klade hodně ale co měl udělat jinak? Zahraniční politiku vedl naprosto správně, poznal v Německu úhlavního nepřítele, navrhoval proti němu politiku kolektivní bezpečnosti, orientoval se na Francii, která byla známá jako tradiční německý soupeř, poté se snažil bezpečnost zajistit i smlouvou se SSSR...co mohl udělat více?? Není jeho vina že to nestačilo. Během války se přimknul k SSSR..ale divíte se mu? Já na jeho místě bych už západu taky nevěřil. Bylo logické, že Beneš hledal garanta bezpečnosti ČSR proti možnému novému útoku Německa a západ už jednou předtím selhal...

0 0
možnosti

scenero

2. 9. 2010 22:34
sdfdfd

v době Mnichova se nedalo dělat nic.....západní svět je spíš vinný tim, že nezatnul Hitlerovi tipec v samym začátku...preventivně...jenže.....nula zkušeností....s něčim takovým...Hitler byl něco nového nevýdanného.....navíc hospodářská krize a vládní krize v každym druhym státě a španělská občanská válka a sakra kolik lidí v USA ho podporovalo.....ježiši.......................celej svět byl zblblej...šíleně.....Hitler hrál největší divadýlko v historii.......ano..jistě v SSSR STalin...ale to fungovalo trochu jinak...Hitler se dostal k moci demokratickou cestou, sice né uplně fér plej kampaní.....ale deset roků mu to trvalo od pivního puče.......

Mnichov dopadl ještě dobře........nevěřím, nato, že bychom se Hitlerovi ubránili......prostě ne......viz.Polsko...

Beneš nebyl prostě politik připravený na takové chvíle......to byl politik do klidných časů..nj. prostě si ho Masaryk vybral...ale byl to jeden z mnoha, co rozhodovali........opravdu bych mu nedával takovej význam......

0 0
možnosti

scenero

2. 9. 2010 22:27
sdfdfdf

co máte furt s tim Benešem...byl to slabší muž...no....proč jen jezdil do tý Moskvy...vůl...ale asi by to tak dopadlo stejně....vsadim se, že ve většině paralelních vesmírů to dopadlo rudě...

0 0
možnosti

melounovycukr

2. 9. 2010 12:09
edvard beneš vs. emil hácha

jsem velmi vděčná za takový vyhraněný názor vůči dr. benešovi..vždy, když ve společnosti dojde na toto téma, každý má představu o dr. Benešovi jako o vynikajícím prezidentovi. Dr. Beneš bezesporu byl významnou postavou naší historie, dobrý ministr zahraničí, ale ne jako prezident. Dobu ani rodiče si nevybíráme, ale jako prezident a vůdce českého národa vyloženě zklamal a projevil se jako zbabělec. Naproti tomu, Judr. Hácha byl velikánem naší historie, často nazývaným zrádcem a "hitlerovým bráchou" - jak zněla tehdejší "vtipná" slovní hříčka.

Jako uznávaný právník a člen haagskeho rozhočího soudu nastoupil na prezidentský úřad a odcházel z něj jako starý, nemocný a zlomený muž. Pro naši zemi udělal ve svém postavení, dle mého názoru, co mohl. Jeho postava je dodnes nedoceněná a doufám, že další generace již ocení jeho význam.

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

20. 8. 2010 11:58
Ten Mnichov bych tomu Benešovi až tak nezazlíval

ale to, co dělal po válce bylo, ehm ... rozhodně ne státotvorné.

Po formální stránce: "lex Beneš" je nesmysl, nemá náležitosti zákona: Zákon je normou chování. Jakým způsobem lze porušit "lex Beneš"?

0 0
možnosti

alex hart

8. 7. 2010 9:44
Pravý důvod ostouzení Beneše -1-

Je úděsné, jak se zde přeceňuje význam prezidenta Beneše. Vždyť události vzniku ČSR a později i události kolem 2. sv. války byly téměř výlučně určené mocnostmi, a nikoliv naší politickou reprezentací. Proč tedy dnes někdo napadá Beneše? Je to zhruba takto:

.

1) Proč vůbec vznikla v roce 1918 samostatná ČSR?  1. sv. válka byla od začátku střetem mocností o jejich světový význam a vliv (zjednodušeně řečeno boj o vliv v koloniích). Rakousko-Uhersko jako poražený stát čelil už před válkou boji svých národů na autonomii. To bylo vodou na mlýn vítězům, kteří chtěli Rakousko oslabit. Proto (aby pomohly rozbít poražené velké Rakousko) tak ochotně ihned uznaly nově vzniklé státy. Naše role v tom celém byla "prezenční", tj. mít v té době vůbec nějakou svoji národní reprezentaci, která by takové nároky byla schopna vznést a formulovat. Ostatní bylo dáno okolnostmi. Podobně jako nedávné rozbití Jugoslávie, vznik Kosova apod.

.

2) Vítězné mocnosti z 1. sv. války nadiktovaly uspořádání Evropy.

0 0
možnosti

alex hart

8. 7. 2010 9:45
Pravý důvod ostouzení Beneše -2-

...Co jim dost nevyšlo, byla bolševické revoluce v Rusku, kterou ani přes svoji vojenskou intervenci nedokázaly potlačit. Proto mocnosti později poměrně dlouho podporovaly Hitlera (nebo proti němu neitervenovaly), který dal od začátku jasně najevo, že bude likvidovat komunisty. Provázanost německého, britského a amerického kapitálu a to i během 2. sv. války je ostatně dostatečně zdokumentována. Jenže tenhle postoj měl od začátku trhliny. Hitler totiž nějdříve útočil na země, které s ruskými bolševiky neměly co do činění včetně Západní Evropy). To samozřejmě vyvolávalo na západě tlak veřejného mínění proti Německu. Ale košile bližší než kabát. Co jim bylo do Československa. Mohli jsme se buď bránit jako Poláci (a mít podobné obrovské ztráty jako oni), nebo stáhnout ocasy, což se taky stalo. Beneš v tom celém hrál minimální roli. On mohl ještě také uzavřít smlouvu se SSSR, který mu to nabízel. To však Beneš neudělal. Měl snad?

0 0
možnosti

hafusak2

4. 7. 2010 21:19
To se to žvaní s odstupem času,

když už víme, co všechno potom nastalo. Mnichov byl špatné období, ale poskytl demokratickým mocnostem celý rok času přípravy na válku. Že toho nedokázaly patřičně využít je už jejich chyba. President Beneš obětoval svůj stát ve prospěch celého světa. To ovšem pochopí jen ten, kdo se dokáže na věc podívat s nadhledem a dokáže si srovnat jednotlivé události v kontextu celosvětového dění.

0 0
možnosti

Vpravo.blog.cz

2. 7. 2010 22:06
Dobré a špatné

Pan doktor Joch předpokládá, že rozbití Rakouska bylo dobré. Jeho psaní o recích z východu republiky a z německojazyčného příhraničí je tklivé, ale levné, já bych raději zvěděl něco o tom domečku z argumentačních karet na téma PRYČ OD VÍDNĚ, PRYČ OD ŘÍMA! Pane doktore, prosím, napište něco. Třeba se zasloužíte o stát, který padl s tím, co vykořenil. Anebo to vidíte jinak?

T.B.

0 0
možnosti

Šerlok Homeless

20. 8. 2010 12:00
Re: Dobré a špatné

O čem to píšete? V tomto článku jsem si nějak těch reků z východu republiky a německo jazyčného příhraničí nevšiml. Můžete to citovat přesně?

0 0
možnosti

Ignác Pospíšil

2. 7. 2010 11:01
Karma...

Ano, je to pravda, Beneš se zasloužil o stát - při jeho vzniku. Pak ale dvakrát přispěl k jeho likvidaci. Malý a mstivý zbabělec. Vždycky jsem vnímal a budu vnímat Lex Beneš jako obrovskou ostudu českého národa.

0 0
možnosti

Tonda B.

1. 7. 2010 19:17
Kosovo ala Sudety

Časy se mění a lidé s nimi. Když USA házelo bomby na Srbsko, aby se vzdalo svého "pohraničí" v Kosovu, my jako správní vlezdoprdelkové jsme jim (pravda že ne moc nadšeně) tleskali. Já v tom vidím velkou historickou paralelu a čest a sláva zemím, které dodnes Kosovo neuznaly.

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky