Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
UH

Uhert Huiten

9. 2. 2012 11:19
a o co jde?

no tak holt mili poslanci a senatori, proste dostanete k sobe nekoho, koho si vybral narod, ktery reprezentujete... no a kdyz se vam to nebude libit, tak to berte tak, ze jste nekolik let pred volbou prezidenta asi delali neco spatne.. se s tim proste budete muset naucit zit, ze si ho mezi sebou nevyhandlujete jak na konskem trhu

1 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

9. 2. 2012 11:25
Re: a o co jde?

Nepřeceňujme. President není král.

0 0
možnosti
PH

petrph

9. 2. 2012 11:18
ale to bych byl velice rád,

Kdyby i při volbách do parlamentu vyhrála ta strana "s nejnižším společným jmenovatelem“ – tedy nejméně vyhraněná, nejméně

originální, nejvíce průměrná   která bude  vadit a škodit nejmenšímu počtu lidí.jak se to dá zařídit? Co kdyby i parlamentní volby byly dvoukolové??:-)

0 0
možnosti
C

Chytry.Levicak

9. 2. 2012 11:16
autore dejte si sprchu

přímá volba je asi od vlády za posledních 5 let nejlepší schválená věc. nebo je vám milejší uplatit pár zákonodárců než miliony lidí? už tady nechci nikoho takového jako klaus. jeho zvolení byla jen fraška

2 0
možnosti
MP

Vrah

9. 2. 2012 11:45
Re: autore dejte si sprchu

Lidi uplatíte 30 korunama, které nemusejí platit u doktora; nejlépe, když ten úplatek jde v posledku z jejich kapes. Představa, že budou volit Gotta, Jágra nebo Evu a Vaška… Brrr!

0 0
možnosti
ZB

zberanek

9. 2. 2012 11:15
Pro společnost to naopak nemá žádný význam, ale

Přímá volba nemá pro společnost velkého významu, protože prezident nemá tak velké pravomoci. Má to ale přece jen alespoň jednu důležitost, zřejmě nebude zvolen ten, kdo nejméně nevyhovuje politickým stranám. Může tedy být zvolena osobnost, která naopak politickým stranám nepůjde pod nos. Toto je možné pochopitelně jen při rozdělení hlasů 1 (pravice) : 1 (levice).

1 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

9. 2. 2012 11:08
U nepřímé volby je nejdůležitější, aby byla tajná

Na rozdíl od vlády, kde hlasování o důvěře je vždy veřejné, tak u prezidentské volby byla volba tajná, krom pár výjimek krátce po revoluci. Důvodem prý byla větší demokratičnost. Tj. zvolení poslanci nechtěli vyložit karty, jak kdo volí. Případně něco říkali, ale jak volili skutečně, to jim člověk mohl leda věřit.

Prezidentské volby u nás nemají zas tak slavnou tradici. Masaryk měl svůj kult, poslanci ho volit v podstatě museli, pokud by volili občané, nevím jak by to fungovalo. Pak zvolili Beneše - protože tak Masaryk určil. První republika mi tedy není vzorem ani ty volby potom - zejména volba Beneše po válce.

Komunističtí prezidenti, těm volba parlamentem taky lépe vyhovovala. Chybí mi tu tradice, na kterou by stálo za to navazovat. Volba Havla po revoluci - jednomyslná, volili i komunisti, ta byla dobré v té době. Pak ale by byla vhodná už volba lidmi přímo.

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

9. 2. 2012 11:11
Re: U nepřímé volby je nejdůležitější, aby byla tajná

Volby po Havlovi - dle mého názoru - byly velmi nedůstojné. Opakování, prostě volme tak dlouho, dokud ho neprotlačíme. Co na tom, že v X kolech to neprošlo. Zákulisní vyjednávání a obchody, podbízení se kandidátů partajím vč. komunistické. To se mi docela ekluje. Nevadí mi, když se prezident bude podbízet lidem - to jsou voliči. Ale podbízet se partajím a jejich zájmům, to mi vadí.

Já si nemyslím, že lidi si zvolí špatně. Zvolí si, jak budou chtít - o tom je demokracie. I špatná volba je lepší než volba žádná, kdy za voliče rozhoduje někdo jiný.

0 0
možnosti
LP

Lukáš Pecha

9. 2. 2012 11:05
Jenom kecy.

Proč to nezkusit jinak? Lidi nevěří v parlamentní demokracii, chtějí volit sami. Občané by měli mít právo nejen volit, ale i odvolávat. Vše ostatní je špatně.

2 0
možnosti
RC

josefbad

9. 2. 2012 11:07
Re: Jenom kecy.

Neveri parlamentu, ale pritom si ho voli. Tak proc nezvoli nekoho, komu budou moci verit? A to si ti stejni lide mysli, ze u prezidenta na tom budou lepe?

0 0
možnosti
G

Gašpo_3

9. 2. 2012 11:00
Pán Joch myslím že strieľate vedľa.

Priama voľba určite nie je príležitosť pre zmenu politiky. Prezident je pre takýto účel príliš bezvýznamná postavička. Z tohoto dovodu tá priama voľba vobec prešla.

Ľudia si ale zaslúžia aspoň možnosť vybrať si reprezentanta. Bude to taký lakmusový papierik úrovne národa. Je celkom možné, že výsledok bude desivý, ale bude reprezentačný.

Vy pravdepodobne začínate trpieť skleníkovým efektom ako ste zapadol do našej samozvanej "aristokracie". Lůza nemá do toho čo kecať. Zeman povedal, že 30% národa tvoria naprostý dementi. Drsné ale pravdivé. Vy ste presvedčený o tom, že politická garnitúra je mimo túto tretinu a preto má právo, či priamo morálnu povinnosť držať veškeré rozhodovanie v svojich rukách.

Ja si dovolím Vaše presvedčenie spochybniť a dovolím si dokonca tvrdiť, že medzi politikmi je to percento vyššie.:-P

3 0
možnosti
JV

georgino

9. 2. 2012 10:55
Co je to platné,

oběť lidem, která zastíní jiné problémy, které by jak Parlament, tak Senát měl řešit. O kvalitě presidenta lze již předem pochybovat, přečtu-li si seznam potenciálních kandidátů. Přiznám se ale bez mučení, že bych nedokázal jmenovat jediného kandidáta, kterého bych si mohl v tomto úřadě představit. Možná, což nejde, bych viděl třetí mandát V.  Klause, nemám ho rád, ale je to člověk s jasnými názory, který říká i to, co nechceme slyšet. Budeme tohoto rozhodnutí v budoucnu litovat.

1 0
možnosti
IH

tantemici

9. 2. 2012 13:37
Re: Co je to platné,

Naprostý souhlas georgino - do posledního písmene.

0 0
možnosti
RC

josefbad

9. 2. 2012 10:53
prima volba & referendum (a koneckoncu i volby)

Prima volba i referendum maji jednu podstatnou nevyhodu. Tou je, ze neinformovana a medii zblbla vetsina, bude rozhodovat o necem, cemu vubec nerozumi, a rozhodovat se podle kriterii, ktera jsou naprosta hloupa, protoze s volbou nemaji pranic spolecneho. Takze casto bude rozhodovat, jak kandidat vypada a jak silna medialni skupina za nim stoji. Zkuste se zamyslet, jak by to vypadalo s Vaclavem Havlem. Byl by zvolen v roce 1989 v primem hlasovani? Ten clovek, ktery mel problemy s vyjadrovanim pred kamerou, s tim svym ehm, hm, atd.? Nebo by vyhral clovek, ktery je na verejna vystoupeni zvykly, ale ma v hlave vymeteno?

0 0
možnosti
ZMAP

Z mechu a pazdeří

9. 2. 2012 11:12
Re: prima volba & referendum (a koneckoncu i volby)

Takže Vás shrnu. Ne přímé volbě, protože lidi jsou hloupí a zvolili by špatně. Radši ať za ně to rozhodne někdo jiný.

0 0
možnosti
JR

Jan Ruzicka

9. 2. 2012 10:52
Ano. Máte pravdu.

2 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky