Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Norsko: kdo, proč a jak?

Předpokládejme, že informace, které zatím máme, jsou pravdivé: u úřadu premiéra byl proveden masivní bombový atentát a nevíme, kdo jej provedl a zorganizoval. Na ostrově Utoya střelec postřílel desítky mladých sociálních demokratů, pro které měl mluvit i premiér, a střelec (teď již zatčený) není ani rodilý muslim, ani muslimský konvertita, nýbrž naopak krajně pravicový odpůrce muslimů.

Otázky jsou: Zorganizoval oba zločiny stejný organizátor? Anebo mají organizátory dva, různé? Pokud je pravdou to první, pak kdo to byl a proč? Pokud to druhé, kdo byli organizátoři obou zločinů, proč k nim došlo, a hlavně, jak – tj. proč ten druhý časově navazoval tak rychle na ten první? 

Když přišly zprávy o onom bombovém  útoku proti vládním budovám, a bombě umístěné v automobilu, mohlo se odhadovat, že se jedná o akci radikálních muslimů, k jakým – a k pokusům o ně - v Evropě (či ve světě) došlo již mnohokrát. Jinými slovy, mladí místní muslimští radikálové, kteří se hlásí k Al-Kaidě. Mimochodem, přesně před rokem byl policí zmařen pokus o takovýto atentát v Norsku a Švédsku, a co jim nevyšlo před rokem, mohlo jim vyjít letos... 

Když však přišla zpráva o střelbě na sjezdu mladých sociálních demokratů, kde měl mluvit i premiér (podle prvních zpráv šlo dokonce o střelbu na premiéra), dalo se usuzovat, že jde o mnohem větší akci než jen „běžný“ bombový výbuch ze strany místních radikálů; a pokus zabít premiéra synchronně s atentátem v centru města naznačoval mstu, či odplatu či snahu ublížit Norsku za něco, co dělá – jakož i zřejmě, vzhledem k rozsahu a intenzitě akce - zapojení služeb cizí země. V tomto případě nejpravděpodobnější se zdá být Libye, konkrétně Kaddáfí, kvůli účasti Norska v libyjském konfliktu. (Poté, co se NATO rozhodla zasáhnout do libyjské občanské války, bylo nasnadě, že tak mstivý člověk jako Kaddáfí dříve nebo později něco „velkého“ v Evropě provede.) 

Zpráva o střelci coby příslušníku krajní pravice s odporem k islámským imigrantům vyvolává otázky tyto: 

Proč to udělal? Byl (spolu?)organizátorem útoků obou? Anebo ta jeho střelba navazovala na bombový útok v centru města jen chronologicky, nikoli však organizačně, neboť na tom prvním se nepodílel? V takovém případě, proč vykonal ten druhý? 

Proberme to postupně. 

Nejdřív hypotéza druhá, onen střelec se nepodílel na organizaci bombového útoku, jen na něj svou střelbou reagoval a časově navazoval. Ale proč? 

Pokud si myslel, že moslimští radikálové provedli onen bombový útok první a on jako krajně pravicový radikál na to chtěl „reagovat“, pochopitelný (leč opět zločinný) by byl jeho útok na islámské cíle. On však zaútočil na mladé sociální demokraty. Proč? Proto že jsou vládní stranou a proto, že sociální demokracie tradičně podporovala výraznou imigraci moslimů? To je možné, že mu to takto v hlavě přeskočilo. Ale v takovémto případě by zřejmě připravil nějaký manifest, v němž by své jednání „obhajoval“. 

Teď ta hypotéza druhá: onen střelec se na bombovém atentátu proti budově premiéra podílel, nebo jej dokonce zorganizoval a provedl. Opět, tady bude klíčové zjistit, zda připravil nějaký politický manifest. Bez manifestu je tato varianta stejně nepravděpodobná, jako varianta sebevraždy bez dopisu na rozloučenou... 

Pokud toto byl ten případ – zorganizování a provedení obou zločinů – pak z hlediska jeho politických cílů (zastavení islámské imigrace do Norska) je to naprosto nelogické a kontraproduktivní. Všichni nakonec zjistí, že to byl on (případně krajní pravice) a nikoli muslimští radikálové, nikdo pak nebude vinit muslimy; naopak, nastane tvrdá a destruktivní kampaň proti všem, kdo požadují omezení islámské imigrace, ať již radikály či umírněné. Tedy z hlediska střelce „medvědí služba“ jeho politické cause. 

Toto by udělal jen tehdy, kdyby byl politicky extrémně hloupý a navíc mentálně vyšinutý. Pak by to byl tragický zločin ze strany vyšinutého jedince, z něhož by se neměly nějaké politické závěry vyvozovat. 

Pokud to ale nebyl jeden vyšinutý jedinec a oba útoky měly organizátora stejného, pak se nejspíš jednalo o širší organizaci, v níž byl ten střelec pouze členem jedním. Byl použit pro cíle organizace širší a větší než on sám; a pokud byl prostoduchý, pak přímo zneužit, neboť jeho akce jeho proti-islámským cílům nepomůže. 

Míra oné destrukce pak ukazuje spíše na snahu Norsku ublížit, Norsku se pomstít. To opět vyvolává otázku po účasti agentů cizí vlády, nejspíš Kaddáfího. 

Stál-li za tím Kaddáfí, je to vzhledem k jeho dosavadním počinům sice plně očekávatelné a srozumitelné, leč zároveň jeho poslední chybou: útok na členskou zemi NATO, aktivizace Článku 5, atd. 

Zatím však víme velice málo a rozhodně bychom neměli spěchat k definitivním závěrům.

 

Autor: Roman Joch | sobota 23.7.2011 9:25 | karma článku: 24,63 | přečteno: 5307x
  • Další články autora

Roman Joch

Islámské šátky ve školách – ano, či ne?

Ombudsmanka Anna Šabatová vstoupila do diskuse o tom, zda v českých školách islámské šátky povolit či ne velice nešťastně. Otázka šátků ve školách – a na veřejném prostoru – totiž není otázkou lidských práv, nýbrž prozíravosti a zdravého rozumu.

10.10.2014 v 18:32 | Karma: 29,10 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

A vítězem pražských voleb bude kdo?

Tomáš Hudeček. Proč? V důsledku voličského fenoménu, kterému se anglicky říká backlash. Jedná se o prudkou, až zuřivou reakci proti akci, která byla přehnaná. Akce vyvolává reakci, a přepísklá akce může vyvolat zdrcující reakci, jež by nenastala, byla-li by ta akce umírněnější.

9.10.2014 v 17:30 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

O „střílení separatistů“ a „věšení zrádců“

...rozhodl jsem se proto na ně odpovědět přesně v tomto „smíšeném“ duchu: jednak říct svůj uvážený názor podepřený argumenty, a jednak tam „vhodit“ i něco, nad čím se čtenáři dobře pobaví a zasmějí. Někteří se zřejmě „pobavili“ až moc.

16.9.2014 v 11:15 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Rusko notoricky lže a občas zpětně přizná pravdu

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

10.9.2014 v 15:51 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Izrael a Hamas – v čem je rozdíl?

Mezi státem Izrael a hnutím Hamas v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamasu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

10.8.2014 v 15:15 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky