Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hřbitovy jsou plny těch, kdo spoléhali na diplomacii...

Jiří Dienstbier včera řekl, že by se neměly „vyhazovat miliardy na nějaké hvězdné války…, ale měly by se používat na prostředky, které jsou nutné v boji proti terorismu… Je třeba především teda dělat diplomacii…“

Včera jsme na vlnách Českého rozhlasu 6 diskutovali o roku 1968 a oklikou došlo i na radar. Ano, radar protiraketové obrany, jež by měl - a doufejme, že i bude – stát v Brdech. Jiří Dienstbier je proti radaru a chce místo něj raději „ teda dělat diplomacii…“

 

Je to mentalita z 19. století, jež je naprosto neúčinná vůči hrozbám 21. století. Vlastně byla neúčinná již vůči hrozbám století 20. Jiří Dienstbier je pozadu tak o 100 let.

 

19. století – od konce napoleonských válek v roce 1815 až po začátek 1. světové války v roce 1914 – bylo bezprecedentním obdobím míru, s unikátně malým počtem krátkých, relativně nekrvavých válek. Bylo stoletím míru, jakými nebyla ani ta století před ním a ani to nejkrvavější století v dějinách po něm. Byl to zlatý věk míru a diplomacie.

 

Je hezké, že se Jiří Dienstbier opájí představou, jak sedí na Vídeňském kongresu v letech 1814-15 – on, Metternich, Talleyrand a Castlereagh -, nebo na Berlínském kongresu v roce 1878 – on, Bismarck, Disraeli a Andrassy – a diplomacií řeší spory a zachraňuje mír. Což o to, mě by se taky stýskalo po tom idylickém času diplomacie, když gentlemani vládli a lid poslouchal. Jenomže jsem nezaspal dobu, rozhodně ne posledních sto let, a iluzi nehodlám zaměňovat za realitu!

 

Po idylickém 19. století totiž přišel ani zdánlivě idylický rok 1914, když Evropa spáchala sebevraždu, vykrvácela v blátivých zákopech a nastal věk běsů.

 

Obranu proti nim nikomu, nikdy a nikde nezajistila diplomacie. Diplomacie byla proti běsům vždy a všude pouze impotentní. Obranu proti nim zajistila - pokud byla k dispozici - vždy jen dokonalejší obrana a větší palební síla. Pokud nebyla, miliony bezbranných umírali. Umírali jako dobytek veden na porážku. Ve světě běsů nic není důležitějšího, než dokonalá obrana.   

 

Diplomacie byla naprosto neúčinná vůči Leninovi, diplomacie byla naprosto neúčinná vůči Hitlerovi, diplomacie byla naprosto neúčinná vůči Stalinovi. Diplomacie bylo to, co zkoušeli Chamberlain a Daladier vůči Hitlerovi v Mnichovu 1938. Diplomacie byla tím, na co v roce 1939 spoléhal Emil Hácha vůči Velkoněmecké říši. Diplomacie byla tím, co vedlo k paktu Molotov – Ribbentrop v roce 1939 a k rozpoutání 2. světové války. Diplomacie bylo to, co zkoušel Franklin D. Roosevelt vůči Stalinovi na Jaltě 1945. Diplomacie byla tím, na co spoléhal Edvard Beneš vůči Stalinovi v letech 1945-48, a což vedlo k únoru 1948. A mám snad dodávat – obzvláště pro Jiřího Dienstbiera -, že diplomacie byla taky tím, na co spoléhal Alexander Dubček v roce 1968 vůči Brežněvovi?  

 

Hřbitovy jsou přeplněny těmi, kdo ve 20. století spoléhali na diplomacii. To skutečně z ničeho ve 20. století se Jiří Dienstbier nepoučil?

 

A myslí si snad, že diplomacie bude tím, co zabrání teokratickým islámským fanatikům na Blízkém a Středním východě získat rakety a jaderné zbraně a odpálit je? Bude diplomacie tím, co Evropu ochrání před letící raketou s nukleární hlavicí? Hodně štěstí, pane diplomate, a Bůh s těmi statisíci, možná miliony nevinných obětí v evropských metropolích…

 

Nebyla to diplomacie, co osvobodilo západní Evropu od nacismus a nebyla to diplomacie, co ji uchránilo od komunismu. A taky to nebyla diplomacie, co způsobilo rozpad sovětského impéria a návrat svobody do Evropy střední: byla to solidní obrana a silnější ozbrojená moc Západu, především USA.

 

A před největší hrozbou 21. století – ne, to již nebudou tankové divize, nýbrž rakety a jaderné hlavice v rukou iracionálních, fanatických a gangsterských režimů i skupin – nás taky v posledku bude schopna ochránit, pokud vůbec něco, jen dokonalá obrana, zaměřená právě vůči těmto hrozbám. Je nutné připravit se na hrozby nastávající, nikoli minulé. Protitankové zátarasy na hranicích jsou passé, protiraketová obrana je nezbytností budoucnosti a čím dále tím více i současnosti, mají-li statisíce nevinných přežít.

 

V posledku je to prosté: buď tato obrana bude, anebo my zde nebudeme. Buď bude protiraketová obrana, anebo evropská civilizace - jak ji nyní známe - nebude.

 

A ano, samozřejmě, vždy se najde chór naivních „užitečných idiotů“ – jakým je např. rakouský socialistický ministr Norbert Darabos -, kteří budou šumařit „Diplomatie über Alles!“ ještě i v momentu, když už útočné rakety budou svištět vzduchem…

Autor: Roman Joch | pondělí 27.8.2007 13:34 | karma článku: 40,01 | přečteno: 5019x
  • Další články autora

Roman Joch

Islámské šátky ve školách – ano, či ne?

Ombudsmanka Anna Šabatová vstoupila do diskuse o tom, zda v českých školách islámské šátky povolit či ne velice nešťastně. Otázka šátků ve školách – a na veřejném prostoru – totiž není otázkou lidských práv, nýbrž prozíravosti a zdravého rozumu.

10.10.2014 v 18:32 | Karma: 29,10 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

A vítězem pražských voleb bude kdo?

Tomáš Hudeček. Proč? V důsledku voličského fenoménu, kterému se anglicky říká backlash. Jedná se o prudkou, až zuřivou reakci proti akci, která byla přehnaná. Akce vyvolává reakci, a přepísklá akce může vyvolat zdrcující reakci, jež by nenastala, byla-li by ta akce umírněnější.

9.10.2014 v 17:30 | Karma: 15,90 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

O „střílení separatistů“ a „věšení zrádců“

...rozhodl jsem se proto na ně odpovědět přesně v tomto „smíšeném“ duchu: jednak říct svůj uvážený názor podepřený argumenty, a jednak tam „vhodit“ i něco, nad čím se čtenáři dobře pobaví a zasmějí. Někteří se zřejmě „pobavili“ až moc.

16.9.2014 v 11:15 | Karma: 25,61 | Přečteno: 2406x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Rusko notoricky lže a občas zpětně přizná pravdu

Selhal podle vás Západ, pokud jde o Ukrajinu? Podle některých komentátorů jsou podmínky příměří de facto kapitulací Kyjeva. Jaký vývoj očekáváte dále?

10.9.2014 v 15:51 | Karma: 26,55 | Přečteno: 1927x | Diskuse| Ostatní

Roman Joch

Izrael a Hamas – v čem je rozdíl?

Mezi státem Izrael a hnutím Hamas v pásmu Gazy opět, jako už několikrát v minulosti, probíhá ozbrojený konflikt. Jeho příčinou byly únos a vražda tří izraelských mladíků členy Hamasu a následná vražda palestinského mladíka mladými Izraelci.

10.8.2014 v 15:15 | Karma: 28,96 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky