Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Jiří Pěnička

12. 8. 2010 12:39
logická nekonzistence

"Což znamená, že např. všichni státní zaměstnanci, kteří sice platí daně, přesto nemají právo volit či být voleni do Parlamentu, neboť veškerý jejich příjem je stejně z peněz daňových poplatníků, tedy od státu!"

.

Tedy jinak řečeno, jakmile nějakého občana zvolí do parlamentu, tak přestává být občanem, protože najednou začal pobírat mzdu od státu.

.

Ale Henleina mám rád. Ještě by se mělo platit za vzduch! ;-D

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

19. 8. 2010 18:29
Re: logická nekonzistence

Nikoliv. I nebeští maršálové byli občani, I učitelé placení Federací (Dubois) byli občani a měli právo volit.

Občanství a tudíž právo volit bylo v hvězdné pěchotě podmíněno dvouletou službou.

buď v armádě nebo při lékažřských testech. (Doktor například vykonával dva roky funkci prakticky jen za běžný "žold"- ubytování, a strava. Pak mohl vydělávat a platit daně. A s tím měl privilegia.

0 0
možnosti
VV

SYETEY-KOTZOUR

1. 6. 2010 11:29
je to pitomost

....ale jako pohádka dobrý....chvilku jsem se dokonce zasnil....takže na karmu to je.:-)

0 0
možnosti
OK

maron

1. 6. 2010 11:19
HEINLEIN

Tenhle článek mi velmi velmi připomíná dílo jednoho z nejvýznamějších autorů scifi Roberta Heinleina, tuto tezi velice rozvíjí v jendom ze svých děl, přijde mi to až nápadně podobné, ale neříkám že jste to opsal, často se lidé po nějakých časech dobírají stejným myšlenkám, myslím že se jedná o dílo Hvězdná pěchota, ale nejsem si 100% jistý, ale myslím že ano. Pokud jste to nečetl, jukněte se  na to ,tato teze je tam v jedné kapitole popsána velmi dopodrobna. bloger Ondra K.

0 0
možnosti
OK

maron

1. 6. 2010 11:26
Re: HEINLEIN

aha, tak jak vidím, už spousta diskutujících Hvězdnou pěchotu zmiňuje níže, tak alespoň vidíte že v tom to podobenství vidí více lidí

0 0
možnosti
S

Semper_2

23. 4. 2010 1:10
Trochu myslenkove inkoherentni

presto me zaujala tato myslenka :

´´žena, která žádné děti nemá, ve společnosti nemá takový vklad, jako žena, která děti má. Proto jen ženy, které ají dvě děti nebo více, se kvalifikují k právu volit a být voleny. Žena, která děti nemá, má plnou možnost žít ve svobodě a všechna její práva jsou respektována, ale ona nemá právo vládnout společnosti, v níž budou žít děti druhých, ne její. ´´

To by nebyl az tak spatny rezim, nechapu co Vas jako katolickeho i politickeho konservative zrovna na tomhle irituje.

Proto karmu nedam. Stava se z Vas pomalu a jiste pseudokoservativec, cili typicky neocon.:-/

0 0
možnosti
O

objednavkasvacin1

22. 4. 2010 23:52
jinak uzakoneni voleni podle majetku

by defacto potvrdilo status quo. finacne silni stejne ovladaji vladu i ted, jen by se nemuseli schovavat.

0 0
možnosti
O

objednavkasvacin1

22. 4. 2010 23:50
koncept toho ze nektera prava maji jenom obcanu

byl vlastni jak recke demokracii, tak rimske republice :) a kdyz si pricteme Hvezdnou pechotu, vyjde nam ze pan proste fantaziruje o necem co uz lidstvo davno zna :) proste znovu objevil kolo :)

0 0
možnosti
OK

maron

1. 6. 2010 11:25
Re: koncept toho ze nektera prava maji jenom obcanu

přesně! Píšu to výše o tom Heinleinovi. Mnoho takových různých konceptů se objevuje ve scifi literatuře, ale lidi dneska málo čtou, nebo vydávají již dávno popsané metody za své...

0 0
možnosti
MR

mrosol

20. 4. 2010 13:18
I když na myšlence něco je

má to spoustu nedomyšleností:

- Využívání statků státu není jen o soc dávkách, ale o všech službách. Někdo jezdí po dálnici a očerpá tak víc ze státní kasy než člověk co chodí po pěšinkách, ale pobírá příspěvek. Ve výsledku pak první může být víc v minusu, ale volit..

- Vytvoření bilance voliče je tak složité, že je snadno zneužitelné.

- O stereotypech muž voják, žena rodička nemluvě: porodit dítě, ale nedat mu dostatečnou výchovu je pro společnost větší minus, než nedělat nic. Voják na dobrém místě je v případě války ve větším bezpečí než civil, který chodí do továrny vyrábět náboje, přestože na ní hází denně bomby.

0 0
možnosti
M

modrobulvus

16. 8. 2010 17:56
Total mimoň

- kolik platíte za používání pěšinek ?! Říká Vám něco dálniční známka ? Spotřební daň z poh. hmot ?

- bilance voliče je velmi jenoduše vytvořitelná. Zeptejte se na místně příslušném FU. Mají veškeré potřebné informace, buďte v naprostém klidu.

- aha, takže žena, která sice tvrdě pracuje na své kariéře, ale veškeré své výdělky věnuje na své ( opakuji své ) požitky má pro společnost větší přínos než ta která se věnuje výchově dětí ?!

Navzdory skoro Všem diskutujícím, s článkem souhlasím. Mám za to, že za 1.rep. vojáci neměli volební právo. Nevidím jedinný důvod proč by ho měli mít státní úředníci, placení i Vašich daní.

Pozn. Nejsem nácek, jen racionálně uvažující človek a mám plné zuby sociálních přívlastků.

0 0
možnosti
DR

David Rektorys

6. 4. 2010 19:25
wow

naprosto fenomenální blog a myslenky. Pokud jste to odnekud neopsal, tak se klaním. Sám jsem tomuto tematu venoval nejake mnozstvi casu a vzdy jsem neuspesne narazel na problem vseobecneho volebniho prava atd...Vase napady se mi velmi zamlouvaji! karma a piste dal R^

0 0
možnosti
RP

Richard Pech

18. 4. 2010 0:02
Hvězdná Pěchota, ne film, ale kniha R.A.Heinleina

Fenomenální (a jediné možné) řešení.. gratujuji a KARMA!!!R^

Tento koncept vlády je skutečně velmi podobný tomu, co psal Robert A. Heinlein ve své knize.. Tam i beznohý  a slepý měl právo vstoupit do armády, a ta ho musela přijmout. Mohl také z armády prakticky kdykoliv odejít, ale druhou šanci stát se vojákem, a poté i Občanem už nedostal. Samozřejmě, dokud sloužil v armádě, tak neměl občanská práva, nebyl tedy oprávněn volit a ani být volen, i kdyby byl třeba i Hvězdný maršál.. Vojenskou službu konaly i ženy za stejných podmínek.

Novinka je volební právo matek dvou a více dětí, velmi praktické a rozumné!!!

V době, kdy R.A.Heinlein svou knihu psal, ještě v západní civilizaci nybyl problém s rozením dětí..

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

1. 2. 2010 21:11
Skělá myšlenka !

Sám jsem nad tím přemýšlel a zde je  myšlenka přebytku daní nad státní podporou dmyšlena dále..  Musí se to však nadále pilovat. Jako otevřenou vidím problematiku nepřímích daní. DPH je podstatným zdrojem státních příjmů a platí všichni. Jako to však započíst ? Nebo to nepočítat nijak ?

Jako neprůchodné vidím pasivní volební právo.To by stávající poslanci nemohli kandidovat do druhého volebního období anebo by poslanci museli být neplaceni. Stějně tak by nemohli kandidovat policajti, vojáci nebo učitelé. 

Aby se toto mohlo realizovat, prvním krokem by muselo být, dle mého názoru, zmenšení a zjednodušení státu. Redukce a zjednodušení zákonů.

0 0
možnosti
MP

MPosp

27. 1. 2010 10:01
Krásná pohádka ...

... ale bohužel asi jen pohádka, neb prasata od koryta nedostaneš tím, že je zrušíš : " A jak se jmenoval ten úpadkový režim předtím, který jsme zrušili?" Pochybuji, že by si současní prospěcháři zrušili svojí vlastní existenci, to by šlo asi jen revoluční cestou - ale vůbec nemám představu, jak a kdo by v naší báječné a všeobjímající EU byl vůbec schopen zažehnout a rozdmýchávat plamen změny, když každá revolta je ihned v zárodku zadušena haldou papírů a zástupy byrokratů!

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky