Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
-

-drb-

20. 1. 2010 12:01
hezká myšlenka, bohužel nefunkční

Je to hezká myšlenka, která je svou pdstatou i mně blízká a oceňuji, že volební hlas není odstupňován podle majetku, ale jednoduše - dáváš, máš jeden hlas. Určitě bych jinak řešil určité detaily, jako třeba děti - nebral bych bezdětným právo volit, ale spíše bych dal za děti určitý bonus, který by se odečítal z položky "bere od státu"; zohlednil bych tam čerpání zdravotní péče - vyčlenit zdraví úplně mimo daňovou povinnost a zavést skutečné pojištění, nikoli pohou zdarvotní daň jako máme dnes; zvýhodnil bych nějakým způsobem skutečně handicapované atd. Vše to jsou ale v zásadě drobnosti.

Podstatné je to, že i když je to myšlenka opravdu zajímavá, je stejně dlouhodobě nefunkční. Bohužel jakákoli forma vlády se dříve či později zaplevelí těmi, kdo si pravidla přiohnou pro sebe - někde to je přímo principem (diktatura), někde formou výběru vládců (monarchie, feudalismus), někde to je "jen" úpravou zákonů určujících tok peněz (demokracie, ale i zmíná reprezentativní vláda).

... pokrač.

0 0
možnosti
-

-drb-

20. 1. 2010 12:04
Re: hezká myšlenka, bohužel nefunkční

Tím nechci říct, že bychom měli rezignovat na současný stav, ale jen to, že stavění vzdušných zámků ideální formy vlády je pouhé plýtvání času (ale sám takhle čas plýtvám často a rád).

A mimochodem - nejzásadnější problém vašeho konceptu je hned na začátku. Jak chcete dosáhnout zavedení tohoto systému? Demokracie si sama nohy nepodrazí a v osvíceného diktátora, který by tohle zavedl a sám odstoupil, si také nedokážu představit.

Tohle si dokážu představit jen jako čtenář sci-fi v případě nové kolonie kdesi mimo Zemi.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

16. 1. 2010 21:57
Stará myšlenka, jako civilizace sama...

... podíl na moci je odstupňován podle majetku. Na první pohled vypadá spravedlivěji, ale jsem skeptický, že to, co fungovalo v antických dobách, je i stejně dobrým lékem pro atkuální problémy složité postmoderní společnosti... Současné problémy si naleznou současná řešení a pro konservativního  intelektuála není zrovna elegantní rýsovat od stolu nějaké převratné sociální modely... :))

0 0
možnosti
P

pragl

15. 1. 2010 10:03
koncept

Velmi zajímavý rozhovor, připomínající Platóna. Nový koncept řízení společnosti vypadá sice dobře, ale v praxi fungovat určitě nebude.Podobnou "reprezentativní vládu" měli již ve starém Řimě a v době císařství. Propuštěnci a případně otroci, mohli zastávat prakticky všechny státní úřady s vyjímkou volených, pokud nebyli občané. Fungovalo to velmi podobně tomu, jak je popisováno ve fiktivním rozhovoru. Ale výsledek je všeobecně známý. Podnikatelé žijící ze státních zakázek vždy vytvoří silné lobby, které prohlasuje aktuální "zájem".Státní úředníci, ať už občané nebo jiné kategorie, vždy budou upřednosťovat svou košili před cizím kabátem. Nemusí se jednat o přímou korupci, ale výsledek bude stejný. Je to geneticky zakódované v lidské povaze. Navíc od počátku je zde naprogramovaný antagonismus mezi občany a neobčany, který při jakékoliv krizi zevnitř společnost rozvrátí. Proto ani tato osvícená diktatura, stejně jako ve starém Římě nebude účinná a pokud náhodou vznikne, dopadne stejně..

0 0
možnosti
HS

Humprey sir

14. 1. 2010 20:51
už aby to bylo - KARMA

:-)[>-]R^

0 0
možnosti
MP

Vrah

14. 1. 2010 20:47
Hezká pohádka na dobrou noc.

A taky karma+

0 0
možnosti
K

kaktusak

14. 1. 2010 20:11
Stát by měl chránit pouze legitimně nabytý majetek?

To je přímo revoluční myšlenka. Dnes je totiž chráněn spíše ten majetek nelegitimně získaný.

0 0
možnosti
HS

Humprey sir

14. 1. 2010 20:52
Re: Stát by měl chránit pouze legitimně nabytý majetek?

Na Bílé hoře

0 0
možnosti
JK

regulator

14. 1. 2010 18:25
dobry, karma........

jednou k tomu dospejeme, jakymi cestami a za jak dlouho je jina otazka. Vyporadani se s Islamem jako pozustatkem stredoveku bude trvat take njaky cas. Islam je v podstate totalita......a to uz mame za sebou, vime co nam hrozi.

0 0
možnosti
D

da.rock

14. 1. 2010 18:24
Mimochodem -

- dle Jocha by vlastně všichni politici byli v kategorii "nezodpovědných" jelikož by brali od státu víc peněz, než kolik tam odvedli. Tím pádem by se sami připravili o volební právo, ale taky o právo na znovuzvolení....

Logika, pane Jochu, ta vám schází čím dál víc, víc než táta, dá se říct....;-D;-D;-D

0 0
možnosti
KZ

h@luzak

14. 1. 2010 20:14
Re: Mimochodem -

Kdo říká, že by museli být placení..? Stavíte jen na vlastních předpokladech.

0 0
možnosti
O

oslik

14. 1. 2010 18:14
No jo,

pán viděl Hvězdnou pěchotu jako insprační film, že ano? ;-D

0 0
možnosti
JP

johnpeters

14. 1. 2010 17:57
To mne se tuhle,clovece,

zdal sen,ze delam cisnika na cikansky svatbe,a to jsem jen gadžo!Taky to byla pekna holomajzna

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky