Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

K1ller

29. 6. 2010 10:07
souhlasim s autorem

S autorem clanku souhlasim. Opravdu nechapu tu gloriolu kolem postavy E. Benese. Uz jen to jeho nesmyslne dvacetilete lpeni na Francii misto snahy o vybudovani stredoevropske aliance. Mel se snazit o zlepseni vztahu s Polskem, rozsirit Malou dohodu i na Nemecko apod. Byl to prece povolanim diplomat, ne?

O rozkazu stahnout z pozic zmobilizovanou a pripravenou armadu ani nemluve. Ano nevyhrali bychom, o tom si snad nikdo nedela iluze, ale byla sance, ze se udrzime dele nez Francie (1 mesic). A nevypadali bychom jako sasci, se kterymi si kazdy muze delat, co chce.

No a rok 1948 je kapitola sama pro sebe. Nejprve monstrpoces s Dr. Hachou, ktery funkci presidenta vzal jen proto, ze nekdo to delat musel, zatimco Benes si valel sunky v Londyne, pak shcvalovani zakonu vedoucich ke znarodnovani (ano, znarodnovalo se uz pred rokem 48) po prenechani moci komunistum i kdyz musel vedet, k cemu to povede. A ty jeho kecy, ze nechtel obcanskou valku si mohl odpustit. Armada by udelala, co ji rekne.

0 0
možnosti
G

GaryDiver

29. 6. 2010 10:15
Re: souhlasim s autorem

Občanská válka a poslušná armáda. Víte, že do výstražné hodinové stávky na podporu Gottwalda v únoru 1948 vstoupili i pracovníci prezidentské kanceláře?

0 0
možnosti
VK

VLAKR

29. 6. 2010 10:05
Ostrý nesouhlas II.

Příznačné je, že se neustále připomínají porážky Edvarda Beneše v letech 1938 a 1948 a vůbec se nepřipomínají jeho triumfy v letech 1918 a 1945. Vždyť Edvard Beneš stál při vzniku Československa v roce 1918 i při jeho znovuzrození v roce 1945 (což nebylo zdaleka tak samozřejmé!). Proto se mu také říkalo "president obnovitel", když T. G. Masaryk byl "president zakladatel". (Jak by se asi dalo říkat Václavu Havlovi?) Proto mu nejvyšší možné ocenění ve formě speciálního zákona ve znění "Edvard Beneš se zasloužil o stát" patří zcela oprávněně.    

0 0
možnosti
JK

vokoun6

29. 6. 2010 11:12
Re: Ostrý nesouhlas II.

Osvětlete mi prosím co přesně myslíte tím "triumfem" roku 1945??? Že by snad primitivní vendetta na Sudetských Němcích, nebo snad plížívá demontáž standardní demokracie?

0 0
možnosti
VK

VLAKR

29. 6. 2010 9:58
Ostrý nesouhlas

Zase jeden z těch, co vyčítají Edvardu Benešovi, že v roce 1938 nedokázal porazit Hitlera a v roce 1948 Stalina. Ale kdo v Evropě a na celém světě byl v roce 1938 schopen porazit Hitlera a v roce 1948 Stalina? Edvard Beneš byl jako jeden z mála politiků nucen čelit dvěma největším totatitním režimům 20.století v čase jejich největší síly. Přitom byl nucen řešit přímo existenční dilemata jako nikdo z jiných našich politiků předtím ani poté. Pokud se Beneš pohyboval v demokratickém politickém prostředí, byl neobyčejně úspěšný. Jako představitel malého státu ovšem nemohl odolat globální brutalitě nerespektující žádná pravidla hry jen právo silnějšího. Je nespravedlivé schvalovat všechnu vinu za tragické události let 1938 a 1948 jen na Edvarda Beneše. Soudím, že v roce 1948 selhali spíše jiní - nejvíce snad Jan Masaryk, když po 25.únoru 1948 setrval v Gottwaldově vládě.

  

0 0
možnosti

OťasBoťas

29. 6. 2010 10:22
Re: Ostrý nesouhlas

Ano. Benešova pozice byla opravdu napjatější, než by si kdokoliv z nás mohl představit. Děkuji za velmi střízlivý názor s nadhledem.

0 0
možnosti

Quazi

29. 6. 2010 9:38
ještě vám tam chybí

že předal v Československu žijící ruské emigranty do spárů NKVD, která je okamžitě po osvobození Prahy odvlekla neznámo kam. Tedy známo, ale potvrdit to nemá kdo.

0 0
možnosti
L

Lízal

29. 6. 2010 9:36
Závěr článku mi mluví z duše...

Beneš je z dnešního pohledu bezesporu zoufalou postavou našich moderních dějin.

Fatální chybou bylo vytvoření tzv. národa československého, čímž se nabubřelí Češi chtěli zviditelnit a podmanit si ve dvacátých letech Slováky, se kterými pak společně potlačovali Němce, Maďary a Rusíny.

Jak by to tady vypadalo, kdyby jsme založili konfederaci na švýcarském principu v roce 1920?

Němci by se asi v roce 1935 odtrhli a připojili k říši sami, Slováci jakbysmet. Co Podkarpatská Rus? Ti by asi byli zmítáni mezi Maďary a Ukrajinci. Každopádně by nedošlo k eskalaci nacismu v Sudetech, neboť "Heim ins Reich" neznamenalo politickou, nýbrž především národní jednotu Němců s Říší.

Po 2. světové válce by se zřejmě obnovilo konfederativní uspořádání, nedošlo by k vysídlení Němců ani Maďarů. V případě Podkarpatské Rusi však mám pochybnosti - ta by nepochybně z vojenskopolitických důvodů připadla SSSR.

0 0
možnosti
ZP

0608

29. 6. 2010 10:08
Re: Závěr článku mi mluví z duše...

Já bych řekl, že po tom co jste napsal jste zoufalou postavou našich dějin Vy sám. Pobavilo mě, že si Češi chtěli podmanit Slováky a s nimi pak ostatní. Slováci jsou podle Vás asi idioti, že si toho nevšimli. Švýcarský princip mohl po I. světové válce vzniknout asi těžko, vzhledem k poltické situaci v dané době. Němci by se neodtrhliuž z toho prostého důvodu, že hranice mezi Německem a ČSR byly vytvořeny na základě historických hranic. Pokud jste měl na mysli území pohraničí, které k Německu nikdy nepatřilo. Rovněž nesouhlasím s tím, že by pominulo napětí mezi ČSR a Německem, kdyby k tomu došlo, to je pouze ve vaší bujné představivosti, naopak by to vedlo k další eskalaci a ke zvýšení požadavků z německé strany, k čemuž jak zajisté víte došlo okupací ČSR v roce 1939.

0 0
možnosti

OťasBoťas

29. 6. 2010 9:31
Stydím se za Vás, spoluobčane Jochu

Pane autore,

bylo by pro Vás moc dobře prostudovat si dějiny celé Evropy 1.pol.20.stol.

Obvinit Beneše z dohody v Mnichově je demagogie 1.řádu.

A jestli si myslíte, že Beneš nohslednicky přispěchal ke Stalinovi s nabídkou našeho bývalého území je znovu holá lež.

Tímto článkem prokazujete vlastní dezorientaci v kontextu válečných dějin a vyjednávací pozice naší exilové vlády. Za svůj blogový příspěvek byste se měl stydět a dobrovolně přijmout týden veřejně prospěšných prací, abyste přišel na lepší myšlenky. Přeji Vám, aby Vám byl Bůh milostiv.

0 0
možnosti
T

tondaqakin

29. 6. 2010 9:54
Kolik toho znate o E. Benesovi ?

Znate jakym zpusobem se choval v Anglii? Cetl jste, jakym zpusobem pouzival rozvedku(Moravce) k odstranovani politickych oponentu?

Znate vyjadreni komunistu na E. Benese a na to, s cim jim sam prisel na ruku, kdyz se schvaloval Kosicky vladni program?

Delal to jen ze sebeprospechu na svuj post, ze ktereho regulerne abdikoval a zpetne se sam prohlasil.RvRv

0 0
možnosti
K

kladivar2

29. 6. 2010 9:30
Karma

Konecne zas kus reality, diky autore R^ Se akorat divim ze cenzura tenhle clanek nesmazla. :-P

0 0
možnosti
P

pteryx

29. 6. 2010 9:15
po bitvě je každý generál

Je Vám líto, že žijete? Beneš byl částečně hrdinou a částečně tragickou postavou našich dějin. Má nehynoucí zásluhy při budování Československa, kdy po boku Masaryka udělal skutečně kus vynikající diplomatické práce.

V roce 1938 se nedalo nic jiného dělat, ono se taky říká že moudřejší ustoupí. Pokud bych Benešovi ohledně roku 38 něco vytknul, tak to není že jsme nebojovali, ale že jsme nedokázali evakuovat naše židovské obyvatelstvo (jak se to o něco později podařilo např. Dánům). V roce 1945 lidi nevěděli o tom jak chutná sovětská totalita, naopak sympatie byly na straně sovětů, kteří vyhráli nad nacisty a zachránili nás tak před fyzickou likvidací.

Co se týče roku 1945, vadí mi způsob jakým byli vyhnáni sudetští Němci a že byly dekrety anulovány zločiny ke kterým na sudetských Němcích došlo. To "hrdinné" vyhnání vdov, dětí, starců a sirotků nemuselo proběhnout v takové míře a nemuselo proběhnout tak krutě.

0 0
možnosti
JM

Buckingham

29. 6. 2010 9:21
Re: po bitvě je každý generál

"Národ" si to tak přál (nebo jsem měl říct  "lid"?) - bohužel... "Národ" ("lid!) je s tímto spokojen, kdyby to proběhlo nějak "v rukavičkách" nebo v míře omezenější, to by tady byl Beneš dnes cupován daleko razantněji. :-/

0 0
možnosti
H

Hufner

29. 6. 2010 9:03
Další nýmand

Edvard Beneš se zasloužil o stát...

...škoda jen, že ten stát se jmenoval Sovětský svaz. - to může napsat jen nebývalý nýmand  ;-D;-D;-D

0 0
možnosti
JM

Buckingham

29. 6. 2010 9:22
Re: Další nýmand

doporučíme pana Jocha Blesku nebo Supru? :-))

0 0
možnosti
A

Aldor

29. 6. 2010 8:48
Špatný článek

Machýrkovský pseudonacionalistický pohled z odstupem víc jak půl století. To se vám to soudí. Naprosto ignorujete pozadí doby a politické souvislosti v těchto krutých časech i před nimi. Nezajímá vás Benešova vyjednávací pozice a děláte, jak kdyby vše stálo jen na jeho jednoduchém rozhodnutí.

0 0
možnosti
JH

Schmouddle

29. 6. 2010 8:56
Re: Špatný článek

Jeho pozice jako presidenta ČSR v r. 1938 byla silná, národ byl připraven o svojí svobodu bojovat. Jeho odlet do Londýna se nedá nazvat jinak než ostudným útěkem.

Jeho zákulisní pletichy v Londýně málem způsobily rozvrat ve vedení exilové armády, a po návratu do ČSR nebyl schopen odolávat tlaku komunistů.

Když gen. Kutlvašr žádal v r. 1948 Beneše, aby mohl zastavit vyzbrojování Lidových milicí zbraněmi z brněnské zbrojovky, Beneš mu to nedovolil.

Podle mého názoru byl Beneš pod tlakem, nebo přímo spolupracoval s českými komunisty, popřípadě s NKVD.

0 0
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4501x
Roman Joch, ředitel Občanského institutu, www.obcinst.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky